Jak wybrać odpowiednią ladę chłodniczą do wyposażenia sklepowego?

lady chłodnicze w wyposażeniu sklepu

Lada chłodnicza stanowi niezbędne wyposażenie sklepu, bez względu na to czy jest to mały sklep, czy duży supermarket. Dzięki niej można nie tylko w prawidłowy sposób przechowywać produkty, ale również je zaprezentować klientom. Przy wyborze odpowiedniego sprzętu należy pamiętać o tym, że powinna być przede wszystkim funkcjonalna, trwała i estetycznie się prezentować.

Podział lad chłodniczych

Lady chłodnicze dzielimy na urządzenia mające agregat zewnętrzny lub własny. Wyróżniamy również różne lady ze względu na zasadę działania, na przykład statyczne, określane również jako grawitacyjne, w których przechowuje się produkty mniej wrażliwe na wahania temperatury i dynamiczne, czyli wentylowane, w których przechowywać można produkty wymagające stałej temperatury. Lady grawitacyjne dzięki utrzymywaniu odpowiedniej temperatury zabezpieczają produkty przed wysychaniem. Natomiast w ladach wentylowanych trzeba zabezpieczyć artykuły przed nadmiernym wysychaniem.

Wybierz właściwą ladę chłodniczą?

Przy wyborze właściwej lady chłodniczej należy wziąć pod uwagę kilka kryteriów. Jest między nimi nadmuch, który gwarantuje utrzymywanie się w niej stałej temperatury. Zbyt słaby nadmuch może spowodować psucie się produktów i konieczność ich wyrzucania. Najwygodniejsze są lady z szybami podnoszonymi do góry, dzięki czemu można bez problemu umyć urządzenie i zapewnić właściwe warunki higieniczne przechowywania artykułów. Poza tym w takiej ladzie łatwiej jest przygotować ekspozycję produktów. Istotną sprawą dla zaprezentowania przede wszystkim mięsa jest także zainstalowanie odpowiedniego oświetlenia, przede wszystkim żółtego lub różowego.

Nie bez znaczenia pozostaje przy wyborze właściwej lady wygoda użytkowania. Ważne jest, aby wymagała ona jak najmniejszego zaangażowania przy obsłudze. Wobec tego urządzenie powinno być zaopatrzone w system automatycznego odparowania skroplin. Nie będzie wtedy wymagało regularnego czyszczenia pojemnika na skropliny. Dla utrzymania czystości ważne jest, by była to lada ze stali nierdzewnej. Temu służyć będzie także przestronne miejsce do przechowywania bez zbędnych zakamarków i krawędzi, które mogłyby spowodować zranienie w trakcie konserwacji, czy zabiegów higienicznych. Bardzo ważny jest estetyczny i atrakcyjny wygląd lady chłodniczej, właściwie komponujący się z pozostałą ekspozycją sklepu, którego zadaniem jest przyciąganie uwagi klientów.

lada chłodnicza do sklepu

Łatwość użytkowania i odpowiednia eksploatacja lady chłodniczej

Każda lada chłodnicza powinna być właściwie podłączona do prądu, do gniazdka zaopatrzonego w uziemienie. Należy pamiętać o tym, by nie podłączać lady poprzez przedłużacze wraz z innymi urządzeniami, ponieważ nie uzyskują one z sieci właściwego napięcia. Lada jest przeznaczona do ekspozycji produktów, dlatego nie powinno się w niej magazynować artykułów. Absolutną koniecznością jest jej mycie i wysuszenie po całym dniu użytkowania, dla bezpieczeństwa klientów i zapewnienia właściwych warunków sanitarnych. Mycie zabezpiecza również przed przykrymi zapachami, które ewentualnie mogłyby rozchodzić się po sklepie z powodu zaniedbania systematycznych czynności higienicznych. Natomiast ułożenie towaru odbywać się musi rano, przed otwarciem sklepu.

W trakcie codziennych czynności sanitarnych powinno się pamiętać o wyłączeniu urządzenia z prądu i właściwego obchodzenia się z elementami instalacji elektrycznej i chłodniczej. Bezawaryjną pracę lady chłodniczej z agregatem wewnętrznym zapewnia odkurzanie skraplaczy przynajmniej raz w miesiącu. Natomiast urządzenie z agregatem zewnętrznym powinno być poddane co kilka miesięcy przeglądowi instalacji chłodniczych, w trakcie którego sprawdzona zostanie praca wszystkich elementów urządzenia, między innymi wentylatorów, napięcia i natężenia prądu, oleju i wielu innych, zapewniających sprawne i długotrwałe użytkowanie lady chłodniczej.

Zainwestowanie w dobrej jakości ladę chłodniczą jest podstawą właściwego przechowywania i atrakcyjnego eksponowania produktów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.